Kuidas massöör mult astma kohta küsis

Suhtlemisoskus määrab elus väga palju. Käisin mõni kuu tagasi üle 10 aasta esimest korda massööri juures. Tore naine oli, lobisesime palju ja masseerida ta oskas. Ühel hetkel küsib mult nagu muuseas: ”Kas sul on astma?” Ma olin natuke sõnatu. Muidugi mul pole astmat. Jah, mul on allergiline riniit viimased 4-5 aastat, mis kujutab endast kroonilist allergilist nohu ja raskusi nina kaudu hingamisel, aga astma on tõsisem, põletikuline hingamisteede haigus. Ütlesin, et mul pole astmat diagnoositud. Allergianäitajad (IgE) on mul alati normist kõrgemad kui vereanalüüsi annan, kuid kuna mul on enda tervisenäitajatest süsteemne ülevaade, siis oskan võrrelda. Arstid võtavad neid näite paratamatult, sest mul on eluaeg allergiad olnud. Samuti olen leidnud endale käsimüügiravimi ja füsioloogilise lahuse, mis vaevusi leevendavad.

Igaljuhul jäi mulle massööri küsimus meelde. Hakkasin mõtlema, et nina kaudu on raske hingata küll. Teinekord segab pidev kinnine nina ööund. Sporti tehes tunnen, et jaksaksin rohkem kui hingamine poleks katkendlik (teisest küljest, ma jooksen südamelöökidega 160-185 lööki minutis, nii et mõni ime). Kõige tipuks võib allergia astmat tekitada, st on leitud korrelatsioon allergilise riniidi ja astma vahel. Kuid peale kinnise nina ei ole mul praktiliselt kunagi köha. Ning köha on oluline sümptom astma diagnoosimisel, nagu ka teiste kopsuhaiguste diagnoosimisel. Käisin täna spirograafia testi tegemas, mis on üks esimesi astma diagnoosimise vahendeid, ning mu hingamisfunktsioon oli väga hea. Enamus näitusid olid üle 85%, nii et kõik oli täiesti normis! Inimene, kes jaksab joosta ilma peatumata 5-10 kilomeetrit järjest on tõenäoliselt normaalse kopsumahuga, selles pole küsimustki.

Muidugi arutan veel tulemusi perearstiga, aga see näitab, kui suur võim on sõnadel. Teinekord võib kas tervishoiutöötaja või mõne muu inimese läbimõtlemata lause väga ära hirmutada. Mina hakkasin kohe analüüsima, et kas ma tõesti hingasin valjemini kui keskmine klient. Üks õppejõud rääkis meile loengus, kuidas arst oli öelnud patsiendile muuseas ”teie keha on digoksiini täis” ning too patsient ei võtnud enam ravimit. Ühest niisama öeldud lausest piisab, et muuta kellegi enesehinnangut ja ravisoostumust. Nii ka selle massööri puhul. Rääkimata sellest, et see on väga ebavajalik küsimus mida massaaži ajal kliendilt küsida. Kui mul on astma, siis ma suure tõenäosusega ei taha lõõgastava massaaži ajal sellest rääkida ja kui ei ole, siis seda hullem. Iseenesest mõista ma selle massööri juurde enam ei läheks. Nii et jah, suhtlemisoskus määrab elus väga palju.

Jooksmise ja kopsufunktsiooni vahel on tugev korrelatsioon (allikas)

 

1 thought on “Kuidas massöör mult astma kohta küsis

  1. On ikka naljakaid ja veidraid juhuseid küll elus!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga